szakrendelések

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység, orvosi nevén coeliakia oka a lisztben (főként a búzában) található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A probléma okozója a lisztben lévő glutén, mivel az immunrendszer olyan eltúlzott immunválaszt ad rá, mely káros hatást fejt ki a vékonybelekre. Ennek következtében emésztőrendszeri panaszok és súlyos tápanyag-felszívódási zavarok alakulnak ki.

A lisztérzékenység kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, valószínűleg a genetikának és bizonyos környezeti hatásoknak van szerepe a kialakulásában.

Tünetek

Általában csecsemőkorban kezdődnek a tünetek, amikor már gabonaféléket is tartalmazó ételeket kapnak a gyermekek. Sok esetben csak felnőttkorban ismerik fel a betegséget, annak ellenére, hogy a tünetek korábban is jelentkeztek.

A lisztérzékenység leggyakoribb tünetei:

  •    étvágytalanság, fogyás
  •    hányás, hasmenés, haspuffadás, hasi- és bélgörcsök
  •    általános gyengeség érzete

Ezek a tünetek gyakran ingerlékennyé, depresszióssá teszik a lisztérzékenységben szenvedőket. Előfordulhat még nyelvgyulladás, különböző bőrelváltozások, ödéma és vérszegénység is.

A coeliakia egyik következménye, hogy az ásványi anyagok, tápanyagok és a vitaminok nem tudnak felszívódni a vérből, így vitaminhiányt is okozhat. Például a D-vitamin hiánya miatt a csontok törékennyé válhatnak, a magnézium és a kalcium hiánya pedig görcsös állapothoz vezethet. A beteg krónikus fáradtságban szenved, nő a csontritkulás, terméketlenség és vetélés kockázata.

Lisztérzékenységre utaló tünetek esetén minél előbb gasztroenterológushoz kell fordulni, mivel a megfelelő diéta elkezdésével a tünetek teljesen megszűnnek.

Konzultáció

Amennyiben a panaszaid alapján a gasztroenterológus felszívódási zavarra gyanakszik, akkor általában vérvételt javasol a bélbolyhok hámsejtjeihez kötődve a gyulladást, azaz a lisztérzékenységet kiváltó antitest kimutatására. A lisztérzékenységet kimutató vérvizsgálat a Med-Aesthetica Orvosi Központban is elvégezhető. A szakorvos székletvizsgálatot, valamint vékonybél-biopszia vizsgálatot is kérhet, utóbbi gyomortükrözés során történik.

Kezelés

A lisztérzékenység esetében a gluténmentes diéta a legfontosabb. Ez azt jelenti, hogy minden olyan ételt el kell hagyni az étrendből, mely glutént, azaz lisztszármazékot tartalmaz, illetve kerülni kell a búzát, árpát, zabot, rozst, komlót tartalmazó ételt. A diéta elkezdése után még nem tapasztalható rögtön pozitív változás a lisztérzékenységben szenvedők életminőségében, általában 3-4 hónap szükséges a normalizálódáshoz. A gluténmentes diéta követése egy életre szól, mivel a diéta elhagyásával újra jelentkezik a felszívódási probléma és a nyálkahártya elváltozás.

Ha a lisztérzékenység tüneteit tapasztalod, javasoljuk, kérj időpontot gasztroenterológus szakemberünkhöz.

A lisztérzékenység vizsgálati díját  itt találod.

bejelentkezem
Érdekelnek az akciós ajánlatok.
Nem érdekelnek az akciós ajánlatok.
Adataidat 3. fél részére nem adjuk ki.

Hírek

Akciók

Minőség és biztonság

  • Teljes körű szolgáltatás: diagnosztika és kivizsgálás egy helyen
  • ISO minősítés 2008 óta
Rendben

A weboldal további használatával hozzájárul a sütik (cookie-k) alkalmazásához.
Ide kattintva kaphat bővebb információt a sütikről és a beállításaikról.

Rendben