szakrendelések

Laktózérzékenység

A laktózérzékenység (laktózintolerancia), azaz a tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot lebontó enzim, a laktóz hiánya, illetve elégtelen működése. A laktóz emésztésére szolgáló laktáz enzim a vékonybélben termelődik, és a vékonybél nyálkahártyájában fejti ki hatását: szétbontja a laktózt két monoszacharidára, a glukózra és galaktózra. A laktáz enzim termelődését örökletes tényezők is meghatározzák.

A laktózérzékenységnek több formája létezik, és fontos megkülönböztetni a valódi tejallergiától; amely súlyos klinikai tüneteket okoz, általában csecsemő- és fiatal gyermekkorban.

A laktózérzékenység tünetei

Laktózérzékenység esetén a tej, ill. tejcukor tartalmú étel fogyasztását követően a panaszok általában fél- illetve két óra elteltével jelentkeznek és átlagosan egy-két nap alatt maradandó következmény nélkül megszűnnek.

A laktózérzékenység jellemző tünetei:

  •    a széklet rossz szagú, bűzös, mennyisége nő
  •    csecsemőknél híg, zöldes színű, savanyú szagú, habos széklet
  •    felfúvódás, szélgörcsök
  •    hasi fájdalmak
  •    émelygés, hányinger
  •    rossz általános közérzet
  •    fogyás

A tünetek tartós fennállása esetén felnőtteknél jelentős súlycsökkenés következhet be, míg gyermekeknél, kisgyermekeknél a növekedés is megállhat.

Hogyan ismerhető fel a laktózérzékenység?

A tejcukor lebontásának zavarát a tej táplálékból történő megvonására, majd visszaadására bekövetkező klinikai tünetek észlelésével lehet elsődlegesen megállapítani. Ezt követhetik a különböző diagnosztikai vizsgálatok, melyek megerősíthetik a laktózérzékenység gyanúját. A legegyszerűbb és a betegek számára legkevésbé megterhelő módszer a nyálkahártya-törletből történő kimutatás, mely a Med-Aesthetica Orvosi Központban is igényelhető. A betegség diagnosztizálására a kilélegzett levegő hidrogén tartalmának mérése is alkalmas vizsgálati módszer.

A laktózérzékenység tünetei

A tejcukor-érzékenységben szenvedő páciensek nem tudják megemészteni a laktózt tartalmazó ételeket, a tej- és tejtermékeket. Gyermekek esetén jellemző a hasmenés, elégtelen súlygyarapodás.

Felnőtteknél a leggyakoribb tünet a hangos bélkorgás, haspuffadás, fokozott bélgáztermelődés, hányinger, sürgető székelési inger, hasi görcsi és hasmenés jelentkezése a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után. Heveny hasmenés esetén a szervezetből történő túl gyors kiürülés miatt a tápanyagok felszívódása gátolt.

Kezelés

A tejcukor-érzékenység a laktózt tartalmazó ételek, elsősorban a tejtermékek kiiktatásával kezelhető eredményesen. Az enzimpótló terápia megszünteti a tejcukor okozta kellemetlen tüneteket, és a kalciumhiány megelőzésére a kalcium pótlására van szükség.

Magyarországon több mint 1 millióan szenvednek a tejcukor okozta tünetektől: már kevés tej elfogyasztása után is hasi fájdalmakról, hasmenésről panaszkodnak, anélkül, hogy tudnák rosszullétük okát.

A laktózérzékeny betegek kezelésre, illetve az intolerancia következményeinek megelőzésére szorulnak, amely a tejfogyasztástól és a laktóztartalmú termékektől való teljes eltiltást jelent. Mivel táplálkozás-élettani szempontból a tej – egyéb komponensei miatt – nem hagyható ki teljesen az étrendből, a tejes ételek pótlásakor a szintetikus laktáz alkalmazása javasolt. Egy másik alternatíva lehet a laktózmentesített tej, tejtermékek fogyasztása, ami ma már Magyarországon is rendelkezésre áll.

Az élelmiszeriparban kötelező az ételek tejcukor tartalmának jelzése, ezért fontos a vásárolt élelem tartalmának leírását figyelembe venni, és az étrendet úgy összeállítani.

Ha a laktózérzékenység tüneteit tapasztalod, javasoljuk, kérj időpontot gasztroenterológus szakemberünkhöz.

A laktózérzékenység vizsgálat díját itt találod.

bejelentkezem
Érdekelnek az akciós ajánlatok.
Nem érdekelnek az akciós ajánlatok.
Adataidat 3. fél részére nem adjuk ki.

Hírek

Akciók

Minőség és biztonság

  • Teljes körű szolgáltatás: diagnosztika és kivizsgálás egy helyen
  • ISO minősítés 2008 óta
Rendben

A weboldal további használatával hozzájárul a sütik (cookie-k) alkalmazásához.
Ide kattintva kaphat bővebb információt a sütikről és a beállításaikról.

Rendben